Egyip Tomi blogja

Egyiptom utazás, információk, hasznos linkek, tippek, fényképek, beszámolók, árak, egyszóval minden ami hasznos lehet az egyiptomba utazóknak.

Ohh és el ne felejtsük:
"disz blog iz indorszd by kopaszmercis"

Képeket, beszámolókat, élményeket szívesen fogadok az 1iptomi@gmail.com címre.

Hirdetés

Itt bulizunk mi

Hurghada időjárása

Sharm el Sheikh időjárása

Taba időjárása

Friss topikok

Emésztés rovat: Falafel

2008.08.25. 15:54 - Egyip Tomi

Címkék: kaja egyiptom recept

Mielőtt egyiptomba mennénk, nem árt, ha szokjuk a helyi gasztronómiát. Ennek elősegítésére időnként egy egy recepttel kedveskedem nektek :)

Első áldozatunk a falafel, amit talán még babkrokettként hívhatnánk, igaz ezzel az erővel illethetnénk akár a Vegatrutty Hiller István módra névvel is. Bevallom én a falafelt csípőből utálom, de ez talán csak kannibál őseimnek köszönhető tulajdonságom. Hús mindenesetre egy teveszőrszálnyi sincs benne, és ez nálam bitang nagy feketepontot jelent (a somlói galuskát is beefsteakkel eszem, angolosan, mielőtt kérdeznétek)

Recept hajtás után olvasható

Hozzávalók:

30 dkg bab
1 kis fej vöröshagyma (arabul "baszál", nem lesz nehéz megjegyezni azt hiszem)
1 fej fokhagyma (fok-baszál)
1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor korianderlevél (vagy mokkáskanál őrölt koriander)
1 csipetnyi csípős paprika (hogy kifelé is csípjen)
1 tojás
12 dkg liszt
2 evőkanál szezámmag
bő olaj a sütéshez (tudom, olajárak az egekben, de hát insallah...)

A mithogyan:

A babot egy napos úszótáborba küldjük, hogy jól kiázzon, utána lecsöpögtetjük, egy órát hagyjuk 100 celsiusfokos vízben szaunázni, azután megmutatjuk neki, ki az úr a háznál, és válogatott módszerekkel pépesre gyalázzuk. A kínzóeszköz lehet bármi a botmixertől az egyszerű, de nagyszerű krumplinyomóig, egy a lényeg, az aktus után az anyja se mondja meg róla, mi is volt az áldozat egykoron.

Ezután elő egy halefet, gyakoroljunk vele a baszálon, a fok-baszálon, meg a petrezselyemzöldjén, addig, míg szét nem esnek, olyan egész picikére. Ezután párosítsuk a megkínzott alkotórészeket egy tálban (igen, a babot is), csapassunk mellé némi koriandert, meg a paprikát (Odabasz Pista is megteszi, ha igazi arab élményt akarunk ;), és allahként alkossunk egy masszát az egészből. Ezután tűzre vethetjük az elegyet, hogy kicsit kiszáradjon.

Ezután, mint az oviban a gyurmával, kis labdacsokat kanyarintunk a masszából, kicsit elhengeresítjük, de csak azért, hogy hűek maradjuk a porméhoz, és hogy könnyebb legyen meghengergetni először tojásban, majd lisztben. Utána finoman hintsük meg szezámmaggal, és süssük aranyszínűre az olajban, vagy zsírban, ízlés szerint. Ha lecsöpögött, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és mehet is a tányérokra.

Voi'la habibi, jó étvágyat!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyiptomi.blog.hu/api/trackback/id/tr38632276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása