Egyip Tomi blogja

Egyiptom utazás, információk, hasznos linkek, tippek, fényképek, beszámolók, árak, egyszóval minden ami hasznos lehet az egyiptomba utazóknak.

Ohh és el ne felejtsük:
"disz blog iz indorszd by kopaszmercis"

Képeket, beszámolókat, élményeket szívesen fogadok az 1iptomi@gmail.com címre.

Hirdetés

Itt bulizunk mi

Hurghada időjárása

Sharm el Sheikh időjárása

Taba időjárása

Friss topikok

Haditerv első útra

2008.08.25. 12:03 - Egyip Tomi

Címkék: egyiptom információk tanácsok

Hány napra? Milyen szállodába? All inclusive, vagy félpanzió? Mennyi költőpénzt vigyek? Miket csomagoljak? Mit fizessek itthon, mit kint? Milyen valutát vigyek?

Ezek a kérdések a legtöbb emberben felmerülnek, ha Egyiptom a nyaralás célja, ezt magamról is tudom. Ilyenkor - jobb esetben - az ember nekikezd egy alapos fórumtúránqak, aminek az eredménye rengeteg ellentmondásos információ lesz, esetleg némi elkedvtelenedéssel fűszerezve. Ezt elkerülendő, a válaszokat összefoglaltam egy kis ismertetővé, no persze ettől még tudom, hogy az utatok előtt összefórumoztok magatoknak némi elkedvtelenítő negatív infót a szállodáról, utazási irodáról, egyebekről, aztán marad a szabolcsi wellness hétvége :)

Hány napra?

Ha először utaztok Egyiptomba, akkor tuti szeretnétek megnézni a piramisokat, a Szfinxet, a kairói múzeumot, luxort, a királyok völgyét, és feltételezhetően mindent, amit mutattak a Múmia trilógiában (na jó, a 3. részben látható kínai nagy fal kicsivel északkeletre látható, bár amilyen találékonyak az egyiptomi szervezők, lehet, hogy már befizethetünk nagy fal túrára is, de ebben az esetben nagyon alkudjunk :)

A kairói egynapos program őszintén megvallva is annyit ér, mint Szikora Robinak az énekóra, Kairóba - ha megyünk - legalább két napra érdemes tervezni. Ha busszal megyünk, az út akár 8 óra is lehet, egy irányba, ez a két napból is több, mint egy felet elvesz, csak számoljunk. Repülővel gyorsabb ugyan, de fejenként úgy 100$-ral rövidebben jövünk ki a történetből. Ha busszal megyünk, akkor pedig ezután a túra után az ember szervezete úgy igényli majd a minimum egy nap pihenést, mint ózdi őstermelő az EU támogatást.

A luxori egy napos kirándulással is úgy kell számolni, hogy utána a nap pihi jár puhány szénvázunknak, aki már volt kint, tudja, milyen fárasztóak is tudnak lenni kint a hosszabb buszutak.

Így tehát ha a 8 nap 7 éjszakás (amiből az érkezési és indulási napot nyugodtan tekinthetjük semmisnek) üdülést nevezhetjük is telítettnek, és akkor még lemaradtunk sok jóságról, mint a tengeralattjáró túra, az üvegfenekű-hajós trip, vagy épp a szafari.

Nagyjából az első kimerítőbb kirándulás után Buddhaként világosodik meg az ember, miszerint a 8 nap az biza cérnavékony választás volt. Vannak azonban 10-11 napos lehetőségek is, melyek árban azért nem különböznek annyira, hogy ne érje meg azt a kis pluszt, főleg ha aksziós, arabosan gúdbrájsz útról van szó. Ha félpanziót választunk, akkor a 15 napos FP utat kb annyiért kapjuk, mint a 11 napos mindentbele csomagot.

Melyik szállóba? Félpanzió vagy All-inclusive?

A szállodaválasztás meglehetősen nehéz dió, főleg, ha az ember tisztességesen körbefórumozza a témát. Egy jótanács már az elején - mert tudom, hogy úgyis ott bújkál a kisördög, és csakazért is minden rosszat összeszedsz majd az adott szállodáról, és jól nem mész majd oda elbizonytalanodsz - SOHA NE OLVASD A CSEHEK ÉS SZLOVÁKOK SZÁLLODAÉRTÉKELÉSEIT!

De komolyan. Akárhol, akármelyik szálloda hozzászólásait olvastam is, kiderült, hogy nekik bizony még a szar is büdös, és teljesen hazavágja az egész nyaralásukat, ha egy font baksist kell adniuk ("...felhozta a srác a csomagokat, aztán tartotta a markát a féreg..."), csirkén kívül mást is meg kell enniük (halat bazmeg? a tengernél? hülye vagy?), meg eleve hogy képzelik azok odakint, hogy csak angolul, németül, és oroszul beszélnek? Skandallum! Egyszóval ezeket a kommenteket hagyjátok ki, mert tuti nem marad kedvetek egyiptomhoz.

A szálloda kiválasztása tulajdonképpen egyszerű, ha tudod mit akarsz. A hotel-besorolásból nyugodtan mindenhol vonj le egy vagy két csillagot, és eleve arra számíts. Ha így nézed, nem ér majd csalódás. Érdemes megnézni a képeket is, bár általában nagyon picik, és/vagy nem a színtiszta valóságot mutatják. Amit inkább érdemes figyelembe venni, hogy mennyire van messze a városközponttól. Minnél messzebb, annál sanszosabban vesz majd körbe némi jófajta építkezés, és persze annál macerásabb belefogni a programokba, bár ha esti sétára vágysz, akkor feltétlen valami városközeli hotelt válassz. Nyugalomra vágyóknak a város szélén, az éjszakai élet kedvelőinek pedig a városközpontban érdemes válogatniuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyiptomi.blog.hu/api/trackback/id/tr37631726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása