Egyip Tomi blogja

Egyiptom utazás, információk, hasznos linkek, tippek, fényképek, beszámolók, árak, egyszóval minden ami hasznos lehet az egyiptomba utazóknak.

Ohh és el ne felejtsük:
"disz blog iz indorszd by kopaszmercis"

Képeket, beszámolókat, élményeket szívesen fogadok az 1iptomi@gmail.com címre.

Hirdetés

Itt bulizunk mi

Hurghada időjárása

Sharm el Sheikh időjárása

Taba időjárása

Friss topikok

Egyiptom motorja: a baksis

2008.09.01. 16:28 - Egyip Tomi

Címkék: egyiptom információk tanácsok

Egyre több fórum, és blogbejegyzést, beszámolót olvasok, ahol felháborodva említik a tájékozatlan, smucig, paraszt tisztelt túristák, hogy hjah, mindenhol lehúzták őket baksisra. Öntsünk végre tiszta zebibet* a pohárba a baksissal kapcsolatban. (*zebib: egyiptomi, ouzo jellegű ital)

A baksis nem lehúzás, hanem a köszönet kifejezése. Megérkezéskor üljünk be egy helyi shisházóba, és figyeljük csak meg a helyieket egy fél órát. Mindenki ad a másiknak baksist, akár csak azért is, hogy kinyitja előtte az ajtót, útbaigazítja, leporolja a kabátját, arconköpi, egyszóval mindenért. És nem csak a túristák, magyarul realizálhatjuk, hogy ez nem a turisták lehúzása, hanem alapvető illembeli formula, melyet ha elhagyunk, hát akkor biza meglehetősen nagy surmónak tekintenek majd bennünket. Az egyiptomi emberek alapvetően kedvesek, segítőkészek, de ideje megértenünk, hogy életük szerves része ez a típusú anyagi juttatás, ami nem mellékesen jelentősen megkönnyítheti az életünket. Néhány egyfontossal a zsebünkben (30Ft wazze!)  bármilyen problémánk megoldódik, és azért aki ezt szörnyűséges lehúzásnak képes titulálni, az rágjon guanós orbitot élete végéig.

Persze van, hogy tartja valaki a tenyerét nem értékelhető segítség után is úgy, hogy mi arra a sgeítségre nem is tartottunk igényt. ilyen esetekben nem kell adnunk, de lerázhatjuk a figurát ezzela  30 ftnak megfelelő egyginis összeggel. Tényleg nem halunk bele. Ha valakitől értékelhető segítséget kapunk, azt honoráljuk 5 fonttal, vagy egy egydollárossal. Elégedett lesz a szentem annyival is, és azt hiszem nekünk sem mindegy a 150 forintért vásárolt extra kényelem.

Fémpénzt ne adjunk egyáltalán, főleg ne eurót, mert azt nem tudják beváltani a habibik, papír alapon, egyiptomi font, dollár, euró szóba jöhet. Forintot ne adjunk, nincs értelme, bár van aki elfogadja, csak nem tud vele mit kezdeni.

Most jön a döbbenet: a fakultatív programokon is illik baksisolni az egyiptomi személyzetnek. Nem kötelező, de illik, ajánlott, ki-hogy hívja. Vegyük figyelembe, hogy ezek a habibik mocskos szarul keveset keresnek, ráadásul az irodák is pofátlanul nyerészkednek rajtuk. ismétlem, semmi sem kötelező, de senki nem hal bele, ha odaad 150 forintocskányi lóerőt a szerencsétlennek, ráadásul utána még számíthat az illető feltétlen jóindulatára is. Ha látunk egy utcai mutatványost (lásd a képen), és végignézzük, mit is produkál, oda is dobjunk valamennyit.

Akinek ez a kinti szokás teljesen tönkreteszi a nyaralását, az szerintem nyaraljon Svájcban, vagy a skót felföldön.

Szummázva: minden egyiptominak, aki gvalamilyen segítséget nyújtott nekünk, adjunk némi baksist. Ne sokat, csak annyit, amennyit megért nekünk. Legyen nálunk sok egyfontos az ilyen esetekre. Hozzánkcsapódó kéretlen idegenvezetőket hajtsuk el. A magyar tokiohotel emlegetése általában nem segít (nótenksz), a turisztpolisz erre a célra jobb. Kedves kartársak, ez egy más kultúra, és része a baksis, tartsuk ezt szem előtt, és javítsuk kishazánk nemzetközi megítélését ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://egyiptomi.blog.hu/api/trackback/id/tr20643433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karikásostor · http://sirasok.blog.hu/ 2008.09.06. 23:45:47

"Megérkezéskor üljünk be egy helyi shisházóba, és figyeljük csak meg a helyieket egy fél órát. Mindenki ad a másiknak baksist, akár csak azért is, hogy kinyitja előtte az ajtót, útbaigazítja, leporolja a kabátját, arconköpi, egyszóval mindenért."

Ezt azért egy kicsit, túlzás, bár lehet, hogy a Te fenti tapasztalataid inkább a Vörös-tenger partjára / sűrű túrista övezetre vonatkoznak.

Elég sok kávéházban ültem Alexandriától Asszuánig, (pl. Miniyát és Qenát is beleértve) és az én megfigyelésem az, hogy a helyiek baksist, csak valódi szolgáltatásért adnak. Azaz például felszolgálásért, vagy ha a pincér hoz nekik újságot a sarokról, valaki elintéz valamit helyettük.

Az más kérdés, hogy az átlag egyiptomi, a vallási és társadalmi szokás szerint, rendszeresen adakozik a koldusoknak.

Abban viszont nagyon igazad van, hogy ha nyaralunk, pár fonton ne szívjuk fel magunkat.


süti beállítások módosítása