Egyip Tomi blogja

Egyiptom utazás, információk, hasznos linkek, tippek, fényképek, beszámolók, árak, egyszóval minden ami hasznos lehet az egyiptomba utazóknak.

Ohh és el ne felejtsük:
"disz blog iz indorszd by kopaszmercis"

Képeket, beszámolókat, élményeket szívesen fogadok az 1iptomi@gmail.com címre.

Hirdetés

Itt bulizunk mi

Hurghada időjárása

Sharm el Sheikh időjárása

Taba időjárása

Friss topikok

Indul az utazás csak erre vártál: T-4. nap

2008.09.19. 11:15 - Egyip Tomi

Címkék: egyiptom információk tanácsok útibeszámoló

A mai napon megérkezett a végső visszaigazolás az utazási irodától, hogy nem felejtettek el minket. Igaz telefonhívást ígértek, node sebaj, a szó elszáll, az email megmarad. A Mercatornál fizettük be a Kartagos utazást, ahol nagyon kedvesek, segítőkészek voltak, több szállodáról ők maguk beszéltek le minket, így marad a járt út, irány a Le Pacha ami nem olcsó, ezzel szemben All Inclusive ellátással ígér két hét csodálatos nyaralást, ami igaz 15 nap lenne, de mivel a gépünk délután 4-kor indul, és este 8 magasságában landol Hurghadán, így az első napot akár ki is húzhatjuk a listáról. Sebaj, marad így is elég időnk odakint.

T-5 nap, így a lassan de biztosan elv alapján nekiállunk csomagolni, hogy még időben kiderüljön, mi hiányzik az expedíció zökkenőmentességéhez. Mindemellett nem árt eldönteni azt sem, hogy mennyit vigyünk ki a teljes háztartásból. Egyip Timi természetesen a ruhatárának 90%-át hozná, én pedig a technikai sztaff ugyanilyen arányát, valahogy majdcsak dűlőre jutunk, de ugyebár mindkét oldal tisztában van vele, hogy amiket hozna, azok elengedhetetlenek :)

Node kezdjük a legszükségesebbekkel. Bőrönd, az kell, sok. Kénytelenek vagyunk realizálni, hogy a tervezett 4 bőröndből 2, azaz kettő darab van utazóképes állapotban. Hál' istennek a rokonság segítőkész, így plusz egy, Casablanca korabeli kufferral bővül kis családunk. Önsúlya nem szerény, de garantáltan illeni fog a környezethez :) így már megvan a tervezett négyből 3 bőrönd, a maradék egyben megegyezünk, hogy kint veszünk egyet tevéből, azt úgyis terveztük. Ez a listaelem kipipálva, kotorjuk elő a többi szükséges cumót, de ugyebár arra nem árt vigyáznunk, hogy legalább odafele ne haladjuk meg a 20Kg csomagsúlyt fejenként, amit ugye kimond az utazási feltételek 0,01-es betűméretű paragrafusa.

A listát már korábban elkezdtük összeállítani, de már a csomagolás kezdetekor kiderült, hogy a pár hete tartott brainstroming közel sem sikerült tökéletesre. Amint átnéztük a listát, szinte egyszerre csusszant ki ajkaink közül a mágikus szó: Vízicipő! Már Göröghonban is jó szolgálatot tettek anno a Hervisben, méregdrágán megvásárolt vízisurranók, én speciel első nap tengeri sünbe tappancsoltam volna nélkülük, így nem is értettem, hogy mehetett ki a fejünkből, főleg annak tudatában, hogy a hurghadai tengerparton az anno a tengerbe dózerolt korallok közül jópár apró darab okozhat finom élményt a vízbe lépéskor. Uccu neki, felforgattuk az egész lakást, és lehet, hogy ezért is gyurcsány a hibás, csakúgy, mint a rossz időért, de természetesen nem találtuk meg őket a nettó 36 négyzetméteren. Mondjuk a pizzasütőben, a macskaalomban és a WCcsészében nem is kerestük, dehát hanyagok vagyunk vagy mi a szösz.

Miután túltettük magunkat a tárgyvesztés traumáján (én egy doboz Dr.Eher hathatós segítségével), kiötöltük, hogy akkor szexuálisan veszünk másikat itthon (kifutott a szezon, hallelujah!) tizenhuszonsokezerért (bizonbizony, tessék csak kiguglizni, nem csalás, nem ámítás), veszünk inkább kint 1500 jó magyar forintnak megfelelő áron a habibiktől, legutóbb 30 Giniért akartak utánunk vágni egy párat, most lesz vagy 50, de hát ins'allah, ezt kell szeretni, rongyos ezerötöt megér még akkor is, ha két hét után már nem lesz hazahozható állapotban. Sebaj, több hely marad csekély számú és méretű bőröndünkben (reszkessetek tevék muhaha).

A házipatikát viszonylag gyorsan bepakoltuk, inkluzíve a közvetlenül a főzdében vásárolt egy liternyi, baszotterős forrásponti szilvapáleszt 2x félliteres pillepalackba installálva, plusz némi savlekötőt, meg fájdalomcsillapítót baj esetére. Antinalt kint veszünk, rögtön megérkezés után, mert az úgy jó, és ha közelg a cifra, akkor már csak a wcre rohangálnék, nem a gyógyszertárba, Egyip Timinek egyébként is híresen gyengusz a gyomra, de legalábbis nem túl kompatibilis az arab konyhával. Az én gyomrom a rokonságnak hála Odabasz ErősPistán nevelkedett, így a szögesdróttal áttekert mikiegeres PVC pohár megemésztésével sincs problémám. Azért a vízből inni nem fogok ;)

Ezután jött a nagy meccs: ruhák versus technika. Macskánk, Vlagyimir Putyin érdeklődve figyelte a bőröndből, amint kő-papír-olló csata közben elvérzik Egyip Timi több ruhakölteménye és cipőcsodája, valamint az én hordozható doovdeplayerem. Mindenesetre sikerült a már említett módszerrel konszenzusra jutnunk, így mindketten 2 pár papucs, 1-1 pár kényelmes sportcsuka, illetve ugyanennyi alkalmi cipőt, kevés helyet foglaló alkalmi ruhákat, és főleg sok fürdőruhát bepakolnunk. A blogoláshoz lényeges technikai kellékek mind túlélték a csatát, így a fényképezőgép+objektívek, videokamera, állvány, és a laptop is velünk jönnek. Na jó, töredelmesen bevallom, utóbbit sunyiban rejtettem a ruhák közé, de én is fedeztem fel egy elbújtatott extra pár tűsarkú cipőt a bőröndben :) Putyin láthatóan jól szórakozott az előkészületeken, még nem sejti, hogy pár napon belül deportáljuk őt a rokonokhoz. Az nevet, aki utoljára nevet, vagy hogy szól eme wunderschön bölcselet.

Szintén listás volt a naptej, napozás utáni kencefice, és a frissítőkendők elegye, ezeket okosan jó előre egy szatyorba gyűjtöttük, már csak a szatyrot kellett megtalálni, ami kvázi gyorsan sikerült is, így különösebb probléma nélkül majdnem tele is lett az első bőrönd. Kalapjaink is bekerültek a csomagba, ha szeptember 23 és október 7 között röhögőgörcsöt kaptok két kalapos figurán, na azok voltunk mi :) Na jó, mindkét kalap trendi meg nájsz, az enyém olyan, mintha épp a sportarénában készülnék fellépésre Justin Tripperlékkel, Egyip Timié pedig legalábbis olyan, mintha Krokodil Dundee menyasszonyától vette volna az Ebayen.

Timi hathatós segítségével bezártuk a bőröndöt, (ne szépítsük, ráült a cél érdekében), majd jött a méricske, államilag hitelesített fürdőszoba mérlegünkön. 17 kilót mutatott a szentem, így az egyik bőröndbe csak pillecukrot csomagolhatunk az az erős gyanúm, de könnyen lehet, hogy átcsoportosításoknak nézünk elébe, vagy némi matéria átminősül kézipoggyásznak. Ez egyelőre még rejtély, iszom tovább a Dr.Eher elixírt, és közben kitalálom, azt például nem tudom, hogy dönölű fényképezőgépemet felengedik e a gépre, az minimum 4 kilót lecsapna a csomag súlyából. Ha valakinek van ilyen irányú tapasztalata, az plz jelezze, ha nagy leszek meghálálom. A csomagolást, készülődést mára befagyasztom, mint az oroszok a tőzsdei kereskedést, holnap jelentkezem a zabszem a seggünkben folytatásával. Béke veletek.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyiptomi.blog.hu/api/trackback/id/tr86671141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanona 2008.09.19. 23:00:32

Szia Tomi!
Nagyon jópofa ez a honlap (vagy mi)! :)
Sok munkád lehet benne.
Pont ezt a blogot olvastam utoljára és itt döbbentem egy kicsit. Ha jól értem most mentek először Egyiptomba? Eddig azt hittem minden bejegyzésed tapasztalaton alapul.

Nah, amiért írásba fogtam (kérted, ha van tapasztalat, jelezze vki):
Alapszabály: minden technikai kütyüt (fotógép, kamera, laptop, tel.,mp 3,/4, aksik, töltők, objektív) csak és kizárólag kézipoggyászban vigyetek. Valamint ezeket is: útlevél, repjegy, pénz. Bőrőndből kilophatják.
Kamerát, fotógépet lehet saját táskájában vállra akasztva, így tuti nem számít bele a súlyba. Volt akinek a kézipoggyászát is megmázsálták!
Igaz, hogy erősen lehet hasonlítani egy kisebb karácsonyfára, de ennyit megér :D + a kézipoggyászban több hely marad. Oda inkább gyűrjetek be 1 váltás ruhát + 1 papucsot (ha esetleg elkeveredik a bőrőnd, jól jöhet).

Timinek üzenem: Le Pacha-ban nem szokványos a hasmenés, kolléganőmék tavaly aug-ban voltak ott.
Arab kaja nem nagyon lesz, kontinentális a választék. Palacsintától a pizzáig minden van. Reggelire a teába csavarjon sok zöld citromot (egyiptomi recept), nekünk bevált 3 út alatt soha nem volt semmi bajunk! Páleszt sem vittünk soha, nem is fogunk. Bőven elég megbirkózni a 40sok C-vel + a kevés alvással +az emberből jégkockát csináló légkondival ( busztranszfereken, éttermekben stb.). Sharmban kiírtuk a kondi kapcsolójára, hogy lécci, ne kapcsold be. A takarítófiú nem értette mi bajunk van. Mondtuk neki, hogy 15 C-ből jöttünk a nyárba melegedni, nem akarunk itt is vacogni, szerintem azóta sem csukta vissza a leesett állát :DD Minimum UFO-nak nézett minket.
Fixa ideájuk, hogy az európai ember elolvad náluk.
Még valami: alkalmi ruha + cipő hová, minek?? (Ugye ez csak vicc?)

Jó készülődést, klassz nyaralást Nektek!
Krisz

Ui: kalapok miatt nem lesz röhögés, mindenki takarja valamivel a kobakját :D

Egyip Tomi · http://orultseg.blog.hu/ 2008.09.20. 10:01:15

Szia,
Jól értetted, tapasztalaton alapulunk, persze az adott szállodák mindegyikét nem jártuk végig. Mi mindig fóliáztatjuk a poggyászt, ami az értékeket tartalmazza, arra pedig húsos a biztosítás, így az egyik, hogy nyugodtak vagyunk (nem bontották még meg soha a fóliát, fóliázatlan tatyóból már loptak bőröndünkből), a másik, ha mégis megbontják, akkor a fóliával járó biztosítás többszörösen fedezi a kárt.
Igazad van, a fóliáztatást nem említettem a cikkben, az a repülőnapi bejegyzésbe kerül majd, ott lesz aktuális :)
Az útlevél, repjegy pénz meg egyértelműen nálunk lesz, nem a csomagokban :D Laptopon gondolkodtam, hogy azért azt mégiscsak kézben kellene vinni, a videokamerát viszont igazság szerint le is sz*rom, olcsó volt :)
Alkalmi ruha alatt azért nem estélyit értek, hanem valami normálisabbat, amiben étterembe, stb megyünk (pl Kairóban egy nílusparti étteremben szeretnénk vacsorázni, és azt nem mackónadrágban tervezem, arról nem is beszélve, hogy más videóanyag is készül, azt majd később látjátok a blogon, de még meglepetés:))
Le Pachaban nekem nem (és mindössze egy ismerősömnek back in time) volt panaszom, de Timi először jön egyiptomba, és tényleg gyenge a gyomra, ezért is készülünk, az pedig szintén nem mellékes, hogy nem csak a szállóban fogunk enni.
UI1: nem láttad még a kalapjainkat :D
UI2: tényleg sok munka van a lapban, köszi :D

sanona 2008.09.20. 13:56:17

Szia,
már végigolvastam a kommenteket is, így látom, h nem először mentek.
Van 2-3 elég pörgős Egyiptomos topic (nem reklámozom, ezért linket nem rakok be), ott pl. épp nemrég írták, hogy a fóliát simán feltépték a bőrőndön, és eltűnt vmi műszaki cucc.
Nem is az értéke miatt lennék dühös ( na jó azért is), de a költőpénzem nem új kamerára és tartozékaira költeném kint, gondolom Ti sem.

Bevallom én Nílus parti étterembe is túranadrágba megyek :)
Itthon is csak évente 1x vagyok hajlandó gálázni, a nyaralásom alatt kizárt. Hmmm, de ha meglepetés készül, az más ...:D
A zöld citrom kúra érzékeny gyomornak elég a reggeliknél.
Ui1: én Sharmban 60 cm átmérőjű lila szalmakalapban pompáztam :D lehet überelni ;)
Ui2: látszik, igényes lap, egyre jobban tetszik :)

Ui3: ez másik blogba tartozik, de a Sea Gull régi szárnyáról nem látok képeket, pedig az is klassz (csak kicsit vagyok elfogult) pl. a belső kert ahol asszem 8 v 9 db élő Flamingó helyettesíti a kerti törpéket :D az ébresztő kávémat ált-ban a szobaajtó előtt a folyosón iszom, amikor megláttam őket 3x töröltem meg a szemüvegem, azt hittem még álmodom :)

2009.02.04. 13:35:34

Nagyon tetszett a napló. Én Egyiptomban lakom egy éve, és amit leírtál, az pontosan így is működik.


süti beállítások módosítása