Az egyiptomi sült hal, alias SAMAK MA'LI egy roppant finom étek, az elkészítése is egyszerű, és garantáltan nem fekszi meg a gyomrunkat. Lássuk is a belevaló hozzávalókat:
80 dkg apróhal
1 citrom leve
2 fej fokhagyma (fok-baszál, tudjátok ;)
2 evőkanál olívaolaj
bő olaj a sütéshez (ajánlom a pálmaolajat, színtelen, szagtalan, nem ég le)
12 dkg liszt
1 evőkanál köménymag
só és bors
A halakbelét kiontjuk, majd kívül-belül megmossuk, és hagyjuk megszáradni. A fokhagymát nyomóval belepaszírozzuk a citromlébe, sót, borsot, köményt és olívaolajat adunk hozzá ízlésünknek megfelelően, majd a lisztet is hozzácsapjuk, és kevés vizet adagolva hozzá, addig kevergetjük, amíg a palacsintatésztához kovergáló elegyet nem kapunk.
No ebben a tésztában aquaparkosat játszunk a halacskákkal, alaposan megfürdetjük őket, majd egy elegáns csuklómozdulattal a felhevített olajba tosszantjuk őket. Ha már szép aranyszínűek, vegyük ki őket, hadd csöpögjenek le.
Díszítésnek citromkarika dukál a kaja mellé, mindenkinek jó étvágyat kívánunk.