Egyip Tomi blogja

Egyiptom utazás, információk, hasznos linkek, tippek, fényképek, beszámolók, árak, egyszóval minden ami hasznos lehet az egyiptomba utazóknak.

Ohh és el ne felejtsük:
"disz blog iz indorszd by kopaszmercis"

Képeket, beszámolókat, élményeket szívesen fogadok az 1iptomi@gmail.com címre.

Hirdetés

Itt bulizunk mi

Hurghada időjárása

Sharm el Sheikh időjárása

Taba időjárása

Friss topikok

Alkudni egyiptomban

2008.08.23. 15:04 - Egyip Tomi

Címkék: egyiptom bazár alku sharm el sheikh hurghada taba nuweiba

Sokan vannak, akiktől hallottam, hogy nem nagyon tanultak meg alkudni. Egyiptomi látogatásunk során pedig ez tulajdonképpen kötelező, hacsak nem Krőzus a vezetéknevünk. A legjobban talán úgy fogalmazható meg a dolog, hogy pofátlanul alkudni kell, hiszen az utcai árusok, taxisok is pofátlanul magas árakat fognak mondani arra számítván, hogy keményen alkuszunk majd. Igenám, de hogyan alkudjunk?

Azt még nagyon fontos leszögezni, hogy mielőtt taxiba szállunk, MINDENKÉPP előre alkudjunk meg az árban, egyébiránt horror összegért visznek majd el a célállomásra, és ott már nincs visszalépés.

Pár fontos előkészület bazározás előtt:

  • a szálloda karszalagját fedjük el valamivel, hogy ne tudja az árus, milyen kategóriás szállóban is lakunk, ezáltal perfektül belőve anyagi helyzetünket (higgyétek el, van benne gyakorlatuk)
  • ne vigyünk magunkkal túl sok pénzt, és ha lehet amit viszünk, azt is bontsuk kisebb pakkokra, nem jó, ha egyben sok pénzt látnak az embernél
  • ha van valami amit biztosan szeretnénk megvásárolni, úgy döntsük el jó előre, mennyi a maximum, amit kiadnánk érte
  • lehetőleg egyeztessünk előre azzal, akivel vásárolni megyünk (javasolt társasággal menni a bazárba), hogy nyaggasson minket, hogy induljunk tovább, és ismételgesse minden alku-fázisnál a "too expensive" kifejezést.
  • menjünk el egy fixáras boltba, nézzünk körül alaposan, és már ott nézzük meg miket vásárolnánk, annál az árnál 10-20%kal olcsóbb árat érdemes kiverekedni magunknak a bazárban

Az üzletekbe többször próbálnak majd becsalogatni azzal, hogy adnak ajándékot, ennek ne dőljünk be, egyiptomban szinte még a mosoly sincs ingyen, de legalább olcsó :) Ha bemegyünk az üzletbe, feltétlen dícsérjük meg a boltot, ezzel kivívjuk az eladó szimpátiáját, ami azért nem hátrányos dolog. Előfordulhat, hogy még egy frissítőre is meghívnak bennünket, de ezt csak akkor érdemes elfogadni, ha valamit vásárolunk is az adott üzletben.

Elsőként szögezzük le, amikor megmondják valaminek az árát, alapjáraton a tényleges érték két-, háromszorosát kapjuk majd az arcunkba. Mikor megtudjuk az árat, látványosan szédüljünk meg, vagy egyszerűen képedjünk el, lehetőleg színpadiasan az ár magas voltán. Utána mondjuk nyugodtan az ár felét, egyharmadát, vagy akáőr még kevesebbet is, de mindenképpen kevesebbet, mint amilyen árat a fixáras boltokban találhattunk. Indításnak mondhatjuk az egytizedét is, de akkor azt feltétlen úgy, hogy annyi van nálunk. Ettől az árus valószínűleg eldobja magát, imádkozni kezd, és egyéb színpadias cselekedetekre ragadtatja magát, de ha nem ő hagy minket faképnél, amint továbbindulunk, egyből tárgyalóképesebbé válik majd. (van rá precedens, hogy az 500LE indítóárból az alku végére 110LE-re csökkent az ár, emiatt javaslom a fixáras üzletekben való tájékozódást) Azon ne lepődjünk meg, ha csak kevesenként enged az árból, (mi is csak apránként emeljük az ajánlatunkat) helyette különféle, legtöbbször teljesen felesleges portékákat csap a vásárolandó áru mellé. Ezeket a legegyszerűbben úgy háríthatjuk el, ha közöljük, hogy olyat (vagy még szebbet) már vettünk előző nap, és köszönjük, de nem kérjük.

Azt, hogy az áru ténylegesen tetszik, ne mutassuk, alku közben, akármennyire is dícséri a portékáját az eladó, nézegessük, vizsgálgassuk elégedetlen arckifejezéssel, és lehetőleg többször tegyük is le. Ha leteszi az ember, szinte azonnal visszadják a kezébe, némi árcsökkentés mellett. Amennyiben valamire kifejezett szükségünk van, azt végképp ne mutassuk. Ha pl lehűlt az idő, és fázik az ember, szeretne valami ruhaneműt, véletlenülk se fogat vacogtatva próbáljon alkudni, mert azért a bazárosok sem hülyék, ha tudják, hogy mindenképp megveszed az árut, akkor fikarcnyit sem, vagy csak alig enged majd az árból.

Amikor már végképp nem közelítenek egymás felé az árajánlatok, érdemes jelezni a partnernek, aki jelezheti, hogy 10%kal olcsobban is ajanlottak mar ugyanazt a portékát. Ha azt megajánlja az eladó, azt már fogadjuk el.

Pár tipp, amit még érdemes megfogadni:

  • Váltsunk egyiptomi fontot, úgy finomabban alkudhatunk, mint ha dollár vagy euró van nálunk (euróból fémpénzt nem tudnak beváltani, azt ne vigyünk egyáltalán)
  • Mindig nézzük meg alaposan a visszajárót. Mivel egyiptomban csak papírpénz van, hajlamosak a visszajáró font helyett ugyanannyi piasztert visszaadni
  • A fontot nevezzük Gininek, és ha kérdezik hanyadszor járunk egyiptomban, nyugodtan füllentsük, hogy negyedszer. Így is hülyének néznek majd, de kevésbé
  • Tanuljuk meg az arab számokat, de ha az nem megy, az angol számokat feltétlenül!
  • Tanuljuk meg a gyors átszámítást forintra. A legkönnyebb, ha 30-as szorzót használunk.
  • Semmiképp se az első nap vásároljuk be a szuveníreket
  • ha a portékán szerepel a Made in china felirat alul (piramisok, hűtőmágnesek), akkor nyugodtan a józsefvárosi kínai piac alatti árral számoljunk
  • Kirándulásokon (Kairó, Luxor, etc) ne vegyünk szuvenírt, azt olcsóbban kapjuk meg a szálláshelyünknél
  • Ha azt mondják valamire, hogy régiség, azért annyi, akkor szóljunk, hogy kérünk egy olcsóbb, nem antik darabot. Az eredetiség ellenőrzésére egyébként sincs nagyon lehetőségünk.
  • Ha nagyon erőszakos az eladó, emlegessük a rendőrséget, tuti békénhagy abban a pillanatban. Sajnos néha muszáj - bármennyire nem szeretnénk - agresszívebben reagálni.

Azért azt tartsuk észben, hogy bármennyit alkuszunk is, arabbal olyan üzletet szinte lehetetlen csinálni, amelyikben ő ténylegesen rosszul járna. Alkudjunk úgy, hogy mi, vevők és az eladó is elégedett legyen az üzlet végeztével.

Árak tekintetében a Sharm El Sheikhi és Kairói bazárok árai a magasabbak, Hurghada árai általánosságban szolidabbak, bár nem sokkal.

Ha valakinek még akadnak hasznos tippjei, érdekes tapasztalatai, szívesen látom őket a kommentekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://egyiptomi.blog.hu/api/trackback/id/tr92629220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ivan Kozirev 2008.08.23. 17:48:03

Tök jó kis összefoglaló!

Amúgy jómagam alkatilag vagyok képtelen alkudni, egyszerűen nem megy, talán ezek miatt a színpadias dolgok miatt. Úgy szocializálódtam, hogy ha bemegyek valahova, legyen mindennek kiírva az ára, az eladó meg hagyjon békén, majd a pénztárban találkozunk. :)

Egyip Tomi · http://orultseg.blog.hu/ 2008.08.23. 17:58:44

:) Pont az alkatilag alkuképtelen embereknek raktam össze a cikket :) Odakint ezt nem alkunak kell felfogni, hanem színészszakkörnek, és jó poénnak. Egyébként nagyon jó érzés, ha valamit sikerül a sárga földig lealkudni. ha legközelebb arra jársz, próbáld ki :)

A pozitiv feedbacket pedig köszönöm :)

2008.08.23. 18:19:02

Nagyon jó az összefoglaló, magam is pont így szoktam alkudni a keleti bazárokban. De aki utál alkudozni, vagy nem akar, annak a következőt ajánlom. Hurghadán be se menjen a városba, mert egy nagy koszfészek az egész. Ehelyett hazautazáskor a reptéren a vámmentes részen vásároljon. Mindent lehet ott kapni ruhától az ajándéktárgyakig. És az ára pont annyi, mint amennyire sikerül lealkudni nagy nehezen a városi bazárban ugyanazt. Az idén már mi is főleg ott vásároltunk.

napjafojgó 2008.08.23. 18:22:50

Imádok alkudni és csavarogni a bazárokban :D és tényleg rettentően pofátlanul alacsony árakat kell mondani (pl a taxit a belvárosig hurghadában 50 LE-vel indították, amikor a valós ár 7,5) bár idén valahogy elég ráfizetősen váltottak eurót... úgyhogy megpróbáltunk nem azzal fizetni (még az utazási irodában is). De magauk az egyiptomi árak európai ember számára megfizethetőek. Sőt.

A színpadias dolgok néha elég viccesre szoktak sikerülni, de legalább jó kedvem lesz tőle :)

AP! (törölt) 2008.08.23. 18:37:53

nem alkudtam soha, de szinte láttam magam előtt olvasás közben a jeleneteket :) nagyon jó írás.

Reisz Manfréd 2008.08.23. 18:51:38

Nem tudom, hogy járok-e valaha majd Egyiptomban, vagy a környékén, de az biztos, hogy jó volt olvasni a posztot. Ki tudja, hátha egyszer még tényleg hasznos lesz :)

viktorhu 2008.08.23. 19:00:07

Kairóban nekem helyiek azt mondták, hogy semmiképpen ne kérdezzem meg előre a taxi árát, mert mindenképpen sokat fognak mondani. Inkább kérdezzem meg pl. a hotel recepcióján, hogy mennyibe kell kerülnie az adott útnak (kairóban 5-10 font a távolságtól függően), és, most figyeljetek:

- út vége
- kiszállsz a taxiból
- odaadod az árat, amennyit gondolsz
- otthagyod a taxist, nem hagyva időt alkudozásra.
- ha gond lenne, azonnal rendőrséggel fenyegetőzni (minden utcasarkon ott állnak)

Tájfájter 2008.08.23. 19:01:42

A fentiekből talán a legfontosabb, hogy tényleg csoportban menjünk vásárolni, 2-4 fővel, és lehetőleg ne gyerekkel, vagy legalábbis olyan helyre, ahol vannak gyereknek való dolgok.

Habár pozitív példa, hogy a gyerek láttán néha megenyhülnek az arabok, főleg ha szőke kislánya van ez embernek.

Aki olyan típus mint én, hogy tudom mit akarok venni és mennyiért, bemegyek a boltba megnézem az árát és ha nem tetszik kimegyek és szét se nézek, annak nem nagyon való a bazár.

A reptéri vámmentes boltok sokkal jobban megérik, habár ott nehezebben vesz az ember 'óccsó' portékát, inkább a márkásabb dolgok elérhető áron a jellemzőek.

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.08.23. 19:07:34

Ja, így megy ez. Szíriában is (ott volt szerencsém kipróbálni). Isztambulban jóval szoftosabban.

A bazárokban az alku a játék része. Ha nem alkuszol, elrontod a játékot, és nem is nagyon vesznek emberszámba. Akkor is tiszteld meg azzal, hogy alkuszol, ha az alapár sem több pár száz Ft-nál. Ilyenkor is úgy alkusznak, mintha az életük bizniszéről lenne szó. Egyszerűen a kultúrájuk része.

Azt egyből látják a fejedről meg a cuccaidból, hogy kb. mire számíthatnak, tehát pl. hátizsákos diákot eleve nem fogják aranyboltba invitálni, vagy méregdrága kézicsomózású szőnyegekkel bombázni.

Azt is kiszúrják, hogy honnét jöttél. Az isztambuli bazárban szinte mindenki felismeri a magyar szót, sőt volt, aki egyből "magyarul" invitált ("dzsere madzsar, vedzsé láncsot").

A taxis az arab vidékeken általában elég pofátlan állatfajta, kb. mint a pesti hiénák. Érdemes az állomások, buszpályaudvarok, látványosságok környékét elkerülni, és pár utcával arrébb taxiba szállni. Ha kell, akkor érdemesebb erélyesen odaszólni, végső esetben a "polísz" a kulcsszó, abból értenek. Damaszkuszban muszáj volt a végső esethez folyamodnom, amikor három taxis egymás kezéből tépte ki a hátizsákjainkat. Gondolom Egyiptomban is hasonló a helyzet. A lakosság nem taxis része kedves, normális, nincs velük gond (legalábbis Szíriában), így no para.

Karikásostor - Sírásók naplója · http://sirasok.blog.hu 2008.08.23. 19:14:32

Nagyon jó összefoglalás, én magam is valahogy így szoktam alkudni.

Annyit talán érdemes még hozzátenni, hogy Kairóban, vagy Luxorban, ha az ember bedobja kezdésnek a 20-30%-os javaslatát, sokszor jön sértődéses jelenet. Ennek elkerülésére én magam is mosolyogva mondom ezt a durva árat. Ezután általában némi röhögés után már általában min. 60%-ról folytatódhat az alku.

Ha mégsem, vagy elkezdődik cirkusz, azonnal lépek, van még elég másik bolt.
Ha elakad az alku, szintén érdemes kifordulni a boltból, ez is sokszor segít.

Régebben jóval agresszívabb stílusban alkodtam, de az utóbbi években rájöttem, hogy nyugodt de viccelődős stílusban, lazán sokkal eredményesebb és gyorsabb a dolog. Mondjuk ehhez nem árt legalább egy kis arab tudás.

Viktorhu!

Tapasztaltaknak Kairóban, csak ez az általad leírt mód a célravezető.

De ha előre kialkudja valaki a taxidíjjat, akkor is csak akkor is csak akkor szabad fizetni, ha az összes csomag és utas már kiszált. Ilyenkor, bármilyen církusz is van ott lehet hagyni sofőrt.


A kevés alkalom, amikor majnem lecsaptam embert Egyiptomban, ilyen taxis árvitából adódott.

zapa · http://szombathelyilakastulajtol.blogspot.com/ 2008.08.23. 20:03:13

tulképp minden benne van, riszpekt
- olyan boltaban/standon vásárolj, ahol van alkalmazott, neki van egy mandátuma az árra, ne fogadd el ezt az árat, az alá csak a tulaj engedélyével mehet, addig alkudj, amíg rá nem kérdez a tulajnál, adhatja-e ennyiért, a tulaj bólintani fog, ezt elfogadhatod
- nézz ki két dolgot! először alkudd le az egyiket, aztán a feleséged gondolja meg magát (az itt is említett jó rendőr-rosszrendőr), aztán alkudd le a másikat, ez könnyebb lesz, majd hirtelen alkudj a kettőre együtt, foghatsz még min. 10%-ot, mert az egyes darabokra van minimálára a fejében, a a kettőre együtt nincs

"jön sértődéses jelenet", valójában tud sértő is lenni, ha nem veszed komolyan a játékot, én az első 3 ajánlatig csak vakarózni szoktam, onnan indítok

Nemalkudók!, mindig mindenre alkudni kell, ha bankban hitelkártyát akarsz, ha a rendőr megbüntet, még az OBIban is az akciós 2,5 literes Hammarite-ből is alkudtam 10%t! El nem hiszitek, mennyi mindent lehet elérni!
olvassátok el, hátha megjön a kedvetek, alapmű
www.jobimpex.com/index.php?keret=konyv-reszletes&lang=hu&sid=&id=17&PHPSESSID=s01j010144272n5b1qndbstve4

Svenike 2008.08.23. 20:08:59

én voltam tavaly Hurghadán.. vettem 6 vizipipáz 60 euróért szeirntem full korrekt üzletet csináltam... nem?

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.08.23. 20:11:59

Bár nekem olyan esetem is volt, hogy egy kissráccal alkudtam (közben figyelte a faterja), először nem is akartunk nyakláncot venni, de annyira ügyesen csinálta, hogy végül vettünk, sőt a legvégén még én mentem fölfelé a licitben. Meg is lepte alaposan :-).

dark future · http://www.andocsek.hu 2008.08.23. 20:14:35

RE: Svenike 2008.08.23. 20:08:59

Ha haza is hoztad őket egy darabban, akkor igen :-). Máskülönben érdemesebb a körúti arabnál megvenni (4-6 eFt a kiírt ára).

Svenike 2008.08.23. 20:21:20

jóhogy hazahoztam törés meg minden nélkül...

Egyip Tomi · http://orultseg.blog.hu/ 2008.08.23. 20:23:00

Svenike: mekkora vizipipák voltak ezek? Most is szeptemberben megyünk újra, és most alaposan bevásárolnánk, de a bitang példányokból :)

Svenike 2008.08.23. 20:27:24

hát ez nem a kicsi hanem a nagy:) most centire nem tudom megmondani az a kategoria amit itthon 10 körül árulnak asszem 54 vagy hány centi adott mellé egy csomag szenet, meg dohányt 2 csomaggal asszem é én hurghadán vettem benn a gyereknél a városban megmontam neki első alkalomkro kell 3 50 euróért de csak kedden jövök vissza érte és megigérem itt leszek. kedden viszsamentem megkerestem mondtam neki 6 60€ ért egyjó fél órámba került de odaadta:)

KopaszMercis 2008.08.24. 18:34:36

Hubazmeg...

De regen (soha?) olvastam ilyen ertelmes, hasznos es kozben rendkivul szorakoztato es informativ blog posztot. Hangosan felolvastam az egeszet a baratnomnek, hogy ilyet meg nem lattam. Vegig kacagtuk az egeszet.

Kapsz egy nagy piros pontot. Csinalnod kene mas milyen blogot is.

Ki irhatod, hogy "disz blog iz indorszd by kopaszmercis" ehhehe :)

Koszi az elmenyt :)

Egyip Tomi · http://orultseg.blog.hu/ 2008.08.24. 19:03:36

Köszi Mercis :)
Van ötleted más blogra is? :D Konzolteszteket csináltam még, de hogy őszinte legyek, eddig ez a blog az, amin kaptam is pozitiv feedbackeket, a többin még elsőzés sem volt ;)

KopaszMercis 2008.08.24. 20:23:55

Egyip Tomi:

en mar regota kacerkodom azzal, hogy csinalok egy Hiszti blogot, ahol vagy hisztizek vagy azokkal gunyolodom akik hisztiznek valami blogon vagy cikkbe vagy forumon :)

Szerintem jo otlet lenne csak egyedul nem szivesen vagnek neki :)

Kincs77 2008.08.28. 18:29:08

Szia Tomi,

Annyira jó a blogod, hogy nagyon:)))) Szept. 19-én utazom Hurghadára és a Te blogodon kívül nem találtam semmi értelmeset.
A stílusod lenyűgöző:)

iboly77 2010.06.06. 01:48:54

Fantasztikusak a blog leirásaid:DDDDD!!!! Köszönöm szépen:DDD!

Az én Drágaságommal most készülünk közös életünk első nyaralására. Találkozásunkkor egy egyiptomi nyaralás volt szinte az első olyan közös álom, vágy ami előkerült:D...és most úgy tünik, hogy végre valóra válik a közeljővőben:DDD!
Június 29-én indulunk Hurghadára 15 napra, szállást a Sea Gull Resortban foglaltunk.
Elolvastam már a szállodáról irt véleményeket, tapasztalatokat és a videókat is megnéztem:DDD! KÖSZÖNJÜK NEKED:DDD!

Most, hogy az alkudozásról olvasok, meg kell irjam őszintén, igy éjjel kettö körül, olyan jókat kacagok ám:DDDD...a leirás alapján ugyanis sikerült elképzeljem egyik-másik szituban az én Drága Szerelmemet:DDDDD! Na neki az alkudozás szinte minden élethelyzetben alap:D, kiváncsi leszek az egyiptomi szinészi "vendégszereplésére":DDDDDDDDD! Komolyan annyira élvezetesen irsz a valós életről....nagyon jót nevettem, most igy a Párom "előadásában" az olvasottakon:DDDD!

Minden jót és hálásan köszönjük a felkészitést:DDDDDDD!
Szeretettel...
Iboly és Zsouel:D

marathon · http://www.kerekparos.com/ 2010.08.06. 20:22:52

nagyon jó az összefoglaló! holnapután utazunk...

TIMAKBALU 2010.08.18. 13:39:49

En most megyek eloszor Egyiptomba,koszi az infot es nagyon varom mar,hogy minel olcsobban vegyek ajandekokat:DMajd beszamolok,mi volt!:D..Oktoberben megyunk a sulival...

Tomi1973Wien 2012.01.31. 23:40:51

szerencsemre szeretek is es tudok is alkudni, még itthon is csinalom (ausztria), mert itt is lehet, még a sima boltokban is, itt persze csak esszel...

erdemes pár szot megtanulni arabul, koszonni, kezet nyujtani, mint fentebb is irjak, a boltot dicserni...stb... ha biztosan vasarolni fog az ember, akkor minimum egy kavet/teat kell kerni (komolyabb dolognal), es szep komotosan vegighallgatni a litaniat, s mire alkudni kezdesz, mar lejjebb ment az ár....


süti beállítások módosítása