Egyip Tomi blogja

Egyiptom utazás, információk, hasznos linkek, tippek, fényképek, beszámolók, árak, egyszóval minden ami hasznos lehet az egyiptomba utazóknak.

Ohh és el ne felejtsük:
"disz blog iz indorszd by kopaszmercis"

Képeket, beszámolókat, élményeket szívesen fogadok az 1iptomi@gmail.com címre.

Hirdetés

Itt bulizunk mi

Hurghada időjárása

Sharm el Sheikh időjárása

Taba időjárása

Friss topikok

Közlekedés Egyiptomban 1.rész

2008.08.24. 13:16 - Egyip Tomi

Címkék: egyiptom információk tanácsok közelekedés

A bazárok után a másik jellegzetessége az arab világ - európai szemmel nézve totálisan kaotikus - közlekedési khmm... rendje. Az ember első ránézésre elborzad, arra számít, hogy fél percen belül látni fog egy balesetet, vagy netán ő maga lesz a részese, ám ez a valóságban közel sem olyan gyakori, mint hinnénk. Az autósok folyamatosan dudálnak, hogy miért...na az változó. Fék helyett, mert fel akarnak venni, vagy csak hogy megmutassák, még működik a kürt az autójukban. Milyen finom is kapni egy utcára néző szobát hmmm... De erről szerintem sokan tudnának mesélni :)

 

Gyalogosan

Ha az embernek bárhol sétálni támad kedve, megteheti, de az úton átkelés okozhat némi problémát, főleg a nagyvárosokban, mint Kairó. Ha valaki már játszott a Frogger című játékkal, nagyjából érezheti az egyiptomi közlekedés mikéntjét. Itt a legjobb módszer, hogy egyszerűen rátapadunk pár helyire, aki az útirányunknak megfelelően közlekedik, és velük együtt lépünk az úttestre. Ha mégis magunk kísértenénk a sorsot, ám rajta, de csak azután, hogy megszoktuk a folyamatos dudaszót, és nem ugrunk be egy mozgó jármű alá, ha ránkdudál egy másik. Mindenesetre, mint minden mást, tanácsos gyalogosan is társasággal közlekedni, a magányos esti séták egy idegen világban járhatnak kellemetlen mellékhatásokkal.

Álljon itt néhány videó arról, hogy is kell átkelni egy úton Kairóban:



Ha pedig valaki gyakorolna :)

 

Autóval

Egyiptomban van lehetőség autóbérlésre nagyjából napi 50 Ginis összegért, de ez a megoldás nem nevezhető a legolcsóbbnak, főleg annak tükrében, hogy az ember agyvize pillanatok alatt felmegy az enyhén szólva is elmebeteg módjára vezető araboktól, és ez még csak a jobbik eset, a helyi közlekedésben tapasztalatlan sofőr könnyen okozhat balesetet. Összegezve nem ajánlom az autóbérlést, hacsak valaki nem akar fél doboz sanaxot bevenni kereszteződésenként. Két videó a kairói autós közlekedésről, hogy vizuálisabban és érezzük mi is a helyzet odakint, természetesen Hurghada-t, Sharm-ot és a kisebb városokat ennél jóval norbiupdateesebben kell elképzelni.


Taxival

A taxis közlekedés praktikus, nagyon olcsó, már amennyiben ügyesen alkuszunk. Azért azt nem árt tudni, hogy városon belül 5-20 Giniért (150-600Ft) bárhova eljuthatunk taxival, ám ha nem alkudjuk ki az árat jó előre, és nem követünk pár alapvető elvet, a taxizás a fél vesénkbe akár 100 Ginibe is kerülhet. Íme pár tanács:

  • Taxit ne a szállodák, vagy turisztikai látványosságok közelében keressünk, pár utcával arrébb az indulóár kevesebb mint fele is lehet
  • Ne ácsorogjunk tanácstalanul az út szélén, taxi után integetve, várjuk meg séta közben, amíg leszólítanak, ledudálnak minket, az is alapból olcsóbb ár
  • Pofátlan ajánlat esetén egy nevetés kíséretében jelezzük, hogy már sokadszor vagyunk Egyiptom földjén, és a hülyék egy szállóval nyugatabbra laknak :)
  • Kérdezzük meg a szállóban jó előre a várható taxiárakat, és ragaszkodjunk ahhoz
  • Csak azután fizessünk, hogy már senki, és semmilyen csomagunk nincs az autóban
  • Ha fizetéskor többet követelnek, mint a kialkudott ár, mondjuk ki a police varázsszót
  • Egyszerűen kövessük az alábbi módszert (Köszönet viktorhu-nak a kommentért), de csak akkor, ha nem vagyunk egyedül:
    - út vége
    - kiszállsz a taxiból
    - odaadod az árat, amennyit gondolsz/mondtak a szállóban
    - otthagyod a taxist, nem hagyva időt alkudozásra.
    - ha gond lenne, azonnal rendőrséggel fenyegetőzni (minden utcasarkon ott állnak)

Tartsuk észben, hogy az arab taxis igazi hiéna, de nagyon nem akarja az összetűzést a hatósággal, így nagy problémánk nem lehet. Ha szeretnénk elkerülni, hogy  taxisok összevesszenek rajtunk, mint zsákmányon, csomagjainkat tartsuk magunknál, sőt, ha nem muszáj, a csomagtérbe se rakjuk be. Eygiptom taxis társadalma nem a legszívmelengetőbb társaság, de pár mosoly, valamint kellő határozottság azért itt is sokat nyom a latba.

A másik fontos dolog, hogy sose a taxist kérjük meg, hogy vigyen el minket egy jó klubba/étterembe, mert ő oda fog vinni, ahol jattot kap a vendég után, nem feltétlen oda, ahol tényleg az általunk várt szolgáltatást/élményt kapjuk. Kluboknál ez külön lényeges, lévén a klubokban, diszkókban alkunak helye nincs, így magasra rúghat egy éjszakai mulatozás költségvetése.

Összességében taxival utazni kényelem, és élmény szempontjából is megéri, de kifejezetten érdemes odafigyelni, hogy elkerüljük a kellemetlenségeket. Ha kedvesek vagyunk, alapvetően a jobbik taxisofőr is vicceskedvű, így szerezhet nekünk pár feledhetetlen pillanatot :)

Egy bizonyíték, hogy a taxisok is lehetnek viccesek:

És egy arra, hogy működik a varázsszó:

És ím egy éjszakai út taxival Sharm El Sheik-en:

Iránytaxik

Az iránytaxi a motorizált közlekedés legolcsóbb formája egyiptomban. Az ember csak felszáll, ahol akar, és leszáll, ahol akar, bár a felugrik, leugrik jobb megfogalmazás, lévén a "megállókban" a jármű leginkább csak lassít. Menertrendje nincs, csak fix útvonala, bár találkozhatunk meghatározatlan útvonalú példányokkal is. Bárhol lassít, ahol csak leintjük, ha van rajta hely, bár a hely fogalmát ők kissé máshogy értelmezik.

2-3 iránytaxival szinte bárhova eljuthatunk városon belül, fizetségül 1-2 Gininél többet semmiképp se adjunk. Elsőre furcsán hangozhat, de viszonylag gyorsan bele lehet jönni az iránytaxizásba, az új paraméterkönyv átnézése után én úgy vagyok vele, hogy talán nálunk is inkább ezt a megoldást kellene alkalmazni (árban is).

Arra azért készüljünk fel, hogy a helyiek is az iránytaxikat veszik igénybe, így aki nem szereti a közelségüket, ezt a módot ne válassza, mert itt garantáltan ráállnak az emberre lesz részünk igazi arabos közelségben.

Iránytaxi inside:

Tubi kontinyúd. A vízi személyszállítás, metrós közlekedés, és egyéb érdekességek a második részben várhatók. Kommenteknek, kiegészítéseknek mindig örülünk, a cikkben felhasználtam pár információt viktorhu és dark future kommentjeiből, köszönjük!

A bejegyzés trackback címe:

https://egyiptomi.blog.hu/api/trackback/id/tr77630330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása