Egyip Tomi blogja

Egyiptom utazás, információk, hasznos linkek, tippek, fényképek, beszámolók, árak, egyszóval minden ami hasznos lehet az egyiptomba utazóknak.

Ohh és el ne felejtsük:
"disz blog iz indorszd by kopaszmercis"

Képeket, beszámolókat, élményeket szívesen fogadok az 1iptomi@gmail.com címre.

Hirdetés

Itt bulizunk mi

Hurghada időjárása

Sharm el Sheikh időjárása

Taba időjárása

Friss topikok

Spórolni egyiptomban

2008.08.24. 15:08 - Egyip Tomi

Címkék: egyiptom információk tanácsok

A piramisok földjén az alkudozás az egyik jelentős, ám időigényes módja a spórolásnak, viszont vannak olyan helyek, ahol alkunak helye nincs. Ezekkel főleg a fakultatív kirándulások során fogunk találkozni, de találhatnak majd olyan tippeket is, amikkel akár a szállodában is spórolhatnak.Természetesen mindenre van megoldás, így álljon itt egy kisebb gyűjtemény ami segíthet abban, hogy több pénzünk maradjuk a fakultatív kirándulások során is.

A fakultatív programokat ne itthon fizessük be, odakint még magyar idegenvezetéssel is sokkal olcsóbb árajánlatot kapunk, ha pedig van egy jó útikönyvünk, akkor nyugodtan mehetünk hazánk nyelvét teljesen nélkülöző programokra is. A legnagyobb pénzmentések egyike ez. Ha egyidőben több programot fizetünk be, az még lejjebb nyomja az árat, így feltétlen érdemes előre kinézni azokat a programokat, amiket szeretnénk végigjárni. Érdemes tudni, hogy kint sokkal több programot ajánlanak, mint amiket az itthoni oldalakon megtalálunk. A hotelben érdemes érdeklődni ezek után.

Bármilyen fakultatívra megyünk is, érdemes mindig vinni magunkkal elegendő innivalót. Kapni ugyan a kirándulásszervezőknél is, de a legtöbbször meglehetősen borsos áron, amiből alkudni nem nagyon leszünk képesek. Mondjuk ez valahol érthető is, képzeljünk csak el egy sivatagi túrát, a szervezők és a kísérők is tisztában vannak vele, hogy előbb utóbb, ha nincs nálunk ital, akármennyit is mondanak egy Habibi Colára, kénytelenek leszünk kifizetni az összeget. Ha All-Inclusive ellátásunk van, általában a kirándulásokra kérhetünk hideg élelmet, ezt is érdemes igénybe venni.

A királyok völgyébe tulajdonképpen kötelező ellátogatni, ha egyiptomban járunk. Itt egy jegy 3 sír megtekintésére nyújt lehetőséget, ami azért, főleg ha tájékozatlanok vagyunk, eléggé zsákbamacska szagú. Itt, ha az őrnek adunk 1-2 Gini baksist, akkor nem tépi le az érvényesítő bilétát a jegyről, ezáltal több sírba is betekintést nyerhetünk. A baksis segít akkor is, ha szeretnénk megérinteni a kordonnal elzárt piramisokat például, vagy közelebb mennénk a szfinxhez.

Diákoknak ajánlom figyelmébe, hogy egy diákigazolvánnyal a legtöbb múzeumba eleve féláron mehetnek be, ne hagyják ki ezt az árcsökkentő tényezőt. Fifikásabbaknak és nem diákoknak íme egy roppant elítélhető módszer,azaz egy házilag fotosopolt sajtóigazolvány elkészítése, ami, határozott fellépéssel párosítva 50%-100% kedvezményt biztosít a múzeumokban és egyéb belépős helyeken is, ráadásul jó esetben ahol elvennék a fényképezőgépet, kamerát, ott így az is nálunk maradhat, de ahol nem szabad, ott NE fotózzunk, régi festett műemlékeknél főleg ne.

A kirándulásokon megeshet, hogy a vezető odavezet minket egy beduinhoz, vagy valakihez aki teával, egyébbel kínál. Ilyenkor érdemes rákérdezni, hogy ez benne van e az árban, mert gyakran előfordul, hogy ez lehúzás térítéses.

Mint azt már az alkuról szóló bejegyzésben írtam, a vonatkozó szuvenírek a műemlékeknél 2-3szoros áron kaphatók, így érdemes azokat nem ott megvásárolni. Hirtelen érkező, hívatlan segítségeket érdemes elhárítani, mert azok után is várni fogják a baksist, légyen az egy kiránduláson megjelenő információkat kéretlenül az arcunkba böffentő szolgáltató segítőkész arab, vagy a szálloda strandján a strandszatyrot a kezünkből készségesen kivevő és 3 méterre szállító srác. Egy szimpla fejrázás, vagy egy Thanks, not megoldja a problémát. Ha valaki nem érdemli meg, soha ne adjunk baksist, de fölöslegesen ne is vegyünk igénybe szolgáltatást!

Ti milyen trükköket alkalmaztatok kint, vagy milyenekkel találkoztatok?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyiptomi.blog.hu/api/trackback/id/tr16630465

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karikásostor - Sírásók naplója · http://sirasok.blog.hu 2008.08.25. 22:13:38

A poszt amúgy ok, de a:

"Fifikásabbaknak és nem diákoknak javasolt egy házilag fotosopolt sajtóigazolvány elkészítése, ami, határozott fellépéssel párosítva 50%-100% kedvezményt biztosít a múzeumokban és egyéb belépős helyeken is, ráadásul jó esetben ahol elvennék a fényképezőgépet, kamerát, ott így az is nálunk maradhat. (Ha van rá igény, készítek pár sablont, és letölthetővé teszem)" - dolgot, azért javaslom gondold át mégegyszer!

A luxori festett sírkamrákban, és az egyéb jó állapotú festett műemlékeknél NEM csak lehúzásból tilos fotózni, hanem ezeket valóban KÁROSÍTJA a vaku, amelyre persze sok turista és ghafir magasról tojik!

Egyip Tomi · http://orultseg.blog.hu/ 2008.08.26. 08:08:49

Karikásostor:
igazat adok.
post updated


süti beállítások módosítása